Natuur op ons erf

Wij beheren onze tuin vanzelfsprekend natuurvriendelijk. Om te volgen wat de invloed daarvan is op de natuurwaarden inventariseren we wekelijks hoe het met onze tuinsoorten staat. 
De teller staat inmiddels op ruim 500 soorten! In wisselende samenstelling zien we dagelijks al gauw 20 verschillende vogelsoorten bij huis. Er broeden staartmezen, spechten en een buizerdpaar, Maar we hebben ook vleermuizen, egels, een haas en zelfs een steenmarter. Daar komen de vele vlinders. libellen en bijen nog bij. 

Om een indruk te geven: hieronder vind je wat plaatjes van onze tuinsoorten. 
Daarnaast zijn op onderstaande link onze tuinsoorten te vinden. Het Gaende Goet is een onderdeel van het grotere gebied Poppenroede. Waarnemingen van John zijn onze tuinsoorten. 


Inmiddels zijn de kikkers weer actief geworden. Onder onderstaande knop zijn de waarnemingen in en direct om de tuin te vinden. 

Actueel

Het is dik lente in de tuin. Tal van territoriale vogels zijn te horen.  De zanglijster is nadrukkelijk aanwezig met z'n zang. De grote bonte specht roffelt erop los.  De buizerd zit inmiddels op het nest.  Naast kool- en pimpelmezen vliegen er ook staartmezen rond. Laatste zijn ook gaan broeden. Zwartkop en tjiftjaf zijn ook te horen. Sneeuwklokken en akonieten  hebben plaats gemaakt voor fluitenkruid en gele dovenetel.  Ook zijn er heel veel Italiaanse aronskelken gekiemd. Doordat er meer licht in het bos valt nemen taxus en hulst gestaag toe. De liguster was helemaal explosief. Die hebben we wat gedund of zaailingen uitgetrokken. Verder is het eerste oranje tipje gearriveerd en vliegen er regelmatig bonte zandogen door het bos. En... erg leuk is dat de grote keverorchis in bloei staat. 

Een eerste indruk van aanwezige insecten en een wespenspin door de seizoenen.. 

Kleine vuurvlinder

Bont zandoogje

Wespenspin

Penseelkever

Oranjetipje

Platbuik

Aardhommel

Mierkever