Nestendag 13 april 2024

Wat een feestje was de nestendag! Heel gezellig weerzien van eigenaren en hondjes.  En natuurlijk de veelheid aan Hollanders en variëteiten. Het weer zat gelukkig ook mee dus het was fijn ontmoeten en bijpraten. De kers op de taart was natuurlijk de waardering van de keurmeesters voor ons nest! Onderstaand is te lezen hoe het totale nest is beoordeeld en onze Hasse. En uiteindelijk werd Tessel ook nog een keer onder de loep genomen. Ze is niet zo van het keuren, maar gedroeg zich heel redelijk ;-) 

Terugkijkend op het nest van 2023


Afgelopen november hebben we nog een mooie wandeling gemaakt met Freija en uiteraard met André en Tjiske in de Meinweg/Limburg. Heerlijke dynamiek tussen moeder en dochters. 
We kijken uit naar de nestendag van april 2024. 

Tessel hersteld na dracht

Tessel en Freija

Dynamiek tussen Tessel, Hasse en Freija

Diva Hasse ;-) 

Pups worden pubers..

Inmiddels zijn de hondjes al ruim een half jaar. Hier de laatste foto's van broer en zusjes toen ze een half jaar waren. Zo leuk om nog regelmatig contact te hebben en te zien hoe het ze vergaat. Van linksboven naar rechts onder: Fiene met 'broer" Lennon, Jutta, Roefke, Ziva, broer Tinus, Hasse, Freija en tot slot Tessel en Hasse aan het strand. Jutta heeft als enige de kleurstelling van Tessel. De andere hondjes hebben de vacht vooral van Reno gekregen. Wordt vervolgd op de nestendag 2024. 

De hondjes zijn thuis geland..

Inmiddels hebben we bijna alle hondjes thuis bezocht om de stambomen langs te brengen. Super om te zien dat het zo goed gaat. We wachten alleen nog de DNA test af om te zien of de pups drager zijn van erfelijke ziekten. Dit sluiten we graag aan de voorkant uit met het oog op het beschikbaar houden van pups voor de fok. 
van links boven naar rechts onder: Hasse en Roefke (Mare) , Tinus (Wolfert), Fiene op de boot, Ziva (Lena) in Vlaanderen, Tessel en Hasse langs de Westkapelse kreek,  Hasse met Jutta en tot slot Freija (Rika) en Hasse uit hun plaatje.  

Het grote uitvliegen is begonnen!! 

Wat zijn we blij met de warme huizen en gouden mandjes!! :-) 

Tinus (Wolfert) gaat wonen bij Han en Marieke en mag straks in de Bernisse wandelen.

Fiene gaat naar Ronald en Lilian naar het Utrechtse.

Roefke (Mare) krijgt een thuis bij Dinja en Pieter op de Brabantse Wal. 

Freija (Rika) gaat met Tjitske en André naar het mooie Limburg. 

Tijd om te vertrekken

De hondjes dollen als beesten :-) Zijn dol op water en zijn druk bezig hun belevingswereld uit te breiden. Ze zijn enorm toe aan uitvliegen met individuele aandacht!

Lena in bad

Fiene is ons "aapje".  Ze klimt steeds uit de buitenren.. Dat leren de anderen natuurlijk ook razendsnel.  Nog even zoet met een pensstaafje ;-) 

Voorbereiding op uitvliegen..

Wat gaat de tijd snel. De pups zijn gechipt door de Raad van Beheer en hebben hun eerste vaccinatie binnen.  Inmiddels hebben al onze pups een fijn huis gevonden. Binnenkort vliegen ze al weer uit. We gaan ze missen, maar de hondjes zijn er wel aan toe. Hasse blijft bij ons wonen. 

In twee etappes naar de Groenrijk.. Welmoed heeft fijn geholpen. 

Onze Hasse

Inmiddels allemaal een eigen Europees paspoort

Uiteindelijk was het best een vermoeiende dag ;-) 

Kraamvisite uit Frankrijk

Op 20 mei zijn Carole, Renato, Antonio en Florian op kraambezoek geweest. Dat was geweldig! Carole en Renato zijn de eigenaren van Reno, de vader van de pups. We hebben gezamenlijk de mooie Tessel & Reno bieren geproefd :-) En verder natuurlijk uitgebreid kennis gemaakt met de pups. Het was enorm gezellig. Dank voor jullie bezoek!! :-) 

Stap voor stap verder verkennen

Deze week een voorzichtig eerste ritje met de auto. Tijdens de rit ging het eigenlijk best goed. Na afloop bleek dat ze het toch wel wat spannend hadden gevonden. Ayesta en Roel hebben ook weer genoten van de pups na de bevalling. Vrolijke tuinfilmpje onder de knop is van Roel (vdBaan-Media). Na afloop weer in alle rust binnen. Avontuur in de tuin, kijk vooral naar dit vrolijke filmpje :-)   https://youtu.be/kqOA6KX84Cs 

Begin van de eerste socialisatie

Inmiddels zijn de ogen en oren open. De pups onderzoeken elkaar en de omgeving. De komende tijd ontvangen we regelmatig bezoek en laten we de pups wennen aan allerlei geluiden en indrukken. Komend weekend zetten we ook de puppyren buiten op. Deze week hebben de pups geproefd van de startersmousse. Dat gaat erin als koek. De puppyplee wordt soms al gebruikt ( als die naar poep of pies ruikt ;-) ) En buurmeisje Sanne is groot fan. Tessel is weer fan van Sanne :-) 

Begin van verkennen..

Gisteren is een klein deel van de puppyren aangekoppeld en zijn er wat speeltjes in de werpkist gelegd. De pups beginnen al hondjes te worden. Inmiddels zijn de nageltjes van de voorpootjes een keer geknipt. Dat maakt het zogen voor Tessel beter te doen. Het gewicht van de pups ligt tussen de 1200 en 1450 gram. Ze volgen Tessel direct naar de ren. Terug is voor de één makkelijker dan voor de ander. De drempel is nog een beetje hoog. 's Nachts liggen ze allemaal weer in de werpkist. Tessel ziet toe op het verschonen van de werpkist ;-) Volgende keer vermoedelijk actievere hondjes :-) 

Bijna 4 weken en eerste avontuur buiten...

Vandaag zijn de hondjes 4 weken oud. Gisteren hebben we de werpkist weggehaald en de ren binnen uitgebreid. Dat voorziet in meer speelruimte. Er is ook veel meer interactie tussen de pups. Sinds gisteren staat er ook een buitenren. Die konden we met het weer van gisteren ook inwijden. Dat vonden ze best spannend. Binnen daarentegen veel meer "keten". 

En een paar portretjes

Ze groeien zo snel!!! 

moeder en dochter (teefje rood)

2 mei: oogjes open en voldaan na voeding

De hondjes zijn al weer twee weken. Ze komen goed aan. De afgelopen dagen zijn de oogjes open gegaan en je ziet dat er wat meer omgevingsbewustzijn is. Vandaag zijn de pups inclusief Tessel ontwormd. 

voedertijd....

Wolfert, het enige reutje, heeft zijn oogjes open

teefje zwart voldaan na zogen

en dat geldt ook voor teefje geel :-) 

25 april: gewicht verdubbeld..

Even verzameld in een bak om de werpkist te verschonen. Wolfert mag bijna wel een varkentje genoemd worden met zijn 8 ons. De meisjes zijn gemiddeld 7 ons. Paars teefje is iets lichter, maar volgt ook de groeicurve mee. Alle hondjes hebben gemiddeld hun geboortegewicht verdubbeld. 

Uitbuiken....

De pups zijn nu een week oud. Tessel is een ontspannen consciëntieuze moeder. Erg fijn om af en toe even de benen te strekken, maar alert bij ieder piepje. De pups groeien als kool. Wolfert, het reutje (blauw) tikt de 7 ons al aan (!!!) en alle dames gemiddeld 6 ons. Hier een impressie van uitbuikende pups..

22 april, dag 5 portretjes van "kroketjes"..

De pups moeten vooral groeien: ze eten en slapen.  Ze zijn goed in staat om de tepels te vinden door hun gevoel van temperatuur, geur en tastzin. Op ongeveer de 12e dag gaan de oogjes open en vanaf de 19e dag kunnen ze ook horen. Hier een indruk van de pups als "kroketjes".. Je kunt al wel zien dat ze allemaal zwarte maskertjes hebben en mooi gestroomd zijn. Het hondje 3 van 1e rij is het reutje (blauw bandje). Verder van links boven naar rechts onder teefjes geel, rood, zwart, groen, paars en goud/beige. 

Woensdag 19 april


Tessel doet het geweldig. De pups zijn al gegroeid ten opzichte van hun geboortegewicht. Er begint al duidelijk nuancering in de tekening te komen. 

Dagelijks wordt de werpkist verschoond. Pups liggen dan in deze mand, waar Tessel dan uiteraard aansluit. 

Gelukkig voelt Tessel zich wel vrij om even te pauzeren. 

Op 17 april 2023 7 pups geboren

Gisteren is Tessel bevallen van 1 reutje en 6 teefjes. Het eerste pupje werd om 16.05 geboren en het laatste teefje om 22.45uur. De bevalling verliep prima. Tessel is erg zorgzaam voor haar pups. De eerste tijd houden we even rust aan om Tessel in haar nieuwe rol te laten wennen. De pups hadden een goed geboortegewicht dat varieerde tussen de 316 gram en 396 gram. De foto's zijn nog niet geweldig met het rode licht van de warmtelamp, maar dat is nodig om de pups de eerste tijd goed op temperatuur te houden.  Binnenkort volgen er portretjes. Onder de bijgevoegde knop is een filmpje van de samenvatting van de geboorte geplaatst. Met veel dank aan Roel van der Baan (vdbaan-media.nl). 

Hier zijn de eerste twee teefjes geboren en is het wachten op het reutje dat drie uur op zich liet wachten. Daarna volgende de geboorten elkaar om het half uur op. 

En hier de 7 pupjes, blauwe bandje is het reutje. De stroming is al goed herkenbaar. Er zijn nog een paar teefjes beschikbaar.